“Pas wanneer er geen zonnestralen meer zijn, mag de club ontbonden worden…”

(L. Kuypers)

45 jaar lang (1958 – 2003) met eenzelfde voorzitter.  Louis Kuypers heeft in 2003 de fakkel doorgegeven!  De Retiese Wielerclub De Zonnestraal heeft een nieuwe voorzitter: Karel Wouters.  Een belangrijke taak voor onze kleine club, met een mooi palmares.  Vrijdag 4 april 2003 werd hij door 160 vrienden, sympathisanten,… uitgebreid in de bloemen gezet.  Louis werd er “ere – voorzitter”.  Enkele weken daarvoor is hij door de Gemeentelijke Sportraad Retie gelauwerd voor z’n verdiensten.  Een bekroning die bij hem niet mocht ontbreken.

Wielerclub De Zonnestraal werd op 5 oktober 1958 gesticht door Jef Vanherck, August Wouters (+) en Louis Kuypers (+ 06/11/2003). Het zou nooit een ééndagvlieg mogen zijn!  En na 45 jaar kan het huidige bestuur zeggen dat hun voorgangers daarin geslaagd zijn.  Het begon allemaal met Frans Keersmaeckers.  Hij wou gaan koersen en er bestond nog geen club in Retie.  Vrienden van Frans klopten aan bij Louis die samen met de anderen een ware wielerclub uit de grond stampten.  En zo is het allemaal begonnen.

Voorzitter en mede – stichter Louis Kuypers wordt in 1960 benoemd als sportafgevaardigde.  42 jaar lang heeft hij deze job mogen uitoefenen.  De laatste jaren was hij wel minder actief.  De bekroning tot ere – sportafgevaardigde mocht er dan ook wel wezen. 

Tot einde 1960 was de club een onderafdeling van “KRC Turnhout”.   Op 1 januari 1961 werd Wielerclub “De Zonnestraal” ingeschreven in de registers van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond onder het stamnummer 100.

De eerste wedstrijd die De Zonnestraal organiseerde, werd gewonnen door Jos Eyckmans uit Geel.  Legendarisch! De start werd gemaakt en er zijn nog vele wedstrijden gevolgd.

De eerste koers met naam en faam was de “Omloop Der Kempen”.  Deze wedstrijd werd 14 keer georganiseerd.

Wielrenster Annie Melis, aangesloten bij onze club, werd “Kampioene Van België”, in 1966.  Een jaar later volgde ze zichzelf op in Retie.  Een historisch moment!!

Zeker onze kermiswedstrijden voor beroepsrenners hadden onnoemelijk veel succes.  We sloegen erin om alle grote namen in Retie te krijgen.  Op onze erelijst prijken dan ook namen als: Herman Van Springel, Roger De Vlaminck, Freddy Maertens én Eddy Merckx.  Hij reed bij ons 2 keer als eerste over de streep.  De laatste keer, in 1977, moest hij het in de sprint afleggen tegen de plaatselijke renner, Willy Govaerts.  Willy werd 2e, Willy in ’t Ven was de derde.

Met Jean – Pierre Monseré kennen we de zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.  Het is Retie jaarmarkt, 15 maart 1971.  Tijdens de wedstrijd van ‘stad tot  stad’, op de baan tussen Lille en Gierle (N 140) komt Wereldkampioen Jean Pierre Monseré  in botsing met een auto.  Hij overleeft de klap niet.  Vanaf datzelfde jaar organiseert Wielerclub “De Zonnestraal” de “Grote Herdenkingsprijs Jean - Pierre Monseré”. 

Monseré wordt Wereldkampioen in Leicester, 1970.

Toen in Retie het nieuws bekend werd, kon je een speld horen vallen. Muisstil, iedereen was aangeslagen na het verhaal. Het kon toch niet … en ja, ’t toch was het werkelijkheid. De Belgische Wereldkampioen, 22 jaar oud, dé grote belofte, was niet meer.

   

Ludo Giesberts

In 1981 lijkt het wel of er een nieuw goudhaantje zich opdringt in het peloton. Ludo Giesberts, toen in onze out-fit, behaalde 41 overwinningen in de nieuwelingencategorie.  Achteraf gezien heeft hij het ver gebracht!  Een prestatie waar velen bewondering voor hebben. 

Terwijl Ludo zijn weg vindt in het wielermilieu wordt Frank Stoop in 1988 en 1989  “Provinciaal Kampioen”.  Hij zal niet doorgroeien na de jeugdcategorieën.  Toch proberen we het talent te selecteren. 

In 1995 werd Ludo Giesberts “zegekoning” bij de Elite zonder Contract, hij wint onder andere ook de Grote Herdenkingsprijs Monseré.

1 Giesberts Ludo

2 Danny In’t Ven (R)

3 Alex Adriaensen (L)

Ook nog herkenbaar op de foto: Andre Lauwers, Louis Kuypers, August Adriaensen, Cis Schepens, Phil Dockx, voor het podium met snor: ‘De Lits’

Ludo blijft zelfs nu nog nauw met onze club verbonden.   Zijn afscheid vierde hij in ‘zijn’ Schoonbroek.

We waren als club dan ook heel blij dat hij z’n afscheid vierde op Retiese bodem.

We hebben dan ook onze volledige medewerking gegeven.

Mr. 500 hangt z’n fiets definitief aan de haak. Het volksfeest dat hierop volgde, duurde tot in de vroege uurtjes…

Tekst van De Zonnestraal voor Ludo Giesberts

Beste Ludo

Je hebt beslist …

Je verlaat één van je meest geliefde plekjes:

je vaste plaats in het peloton, als renner.

Maar wij zijn ervan overtuigd dat je

een nieuwe uitdaging niet uit de weg zal gaan.

23 jaar geleden begon je bij onze wielerclub aan een,

achteraf gezien,

schitterende wielercarrière.

Niemand wist waar het zou eindigen.

Maar langzaam baande je je eigen succesvolle weg.

Vele jaren van “rije rije rije, stoempe stoempe stoempe,…

op de grote of de kleine plateau,

in regen, in wind of in de zon.

Ne coureur zou van niks schrik mogen hebben.

En jij had het er allemaal voor over.

En zonder enige spijt kunnen we nu zeggen:

’t waren geweldige jaren!!

BEDANKT  DAARVOOR!!

Of men u kende, van dichtbij of van wat verder af,

’t was beslist de moeite waard!

Het ga je goed!

En hopelijk komen we elkaar nog wel eens tegen…

op de koers!

Wielerclub De Zonnestraal – Retie

Het Witgoor (Dessel) vormde op zondag 23 april 1994 het toneel voor het “Provinciaal Kampioenschap voor Juniores”, een organisatie van onze wielerclub. 

van L naar R: Bjorn Leukemans (3e), Louis Kuypers, Gunther Blockx, Dominique Van Looy (1ste), Swa Vercammen, Willy Peeters, ?, Erwin Van der Auwera (2e), Jean – Paul Van Ussel, Kris Van Dijck, Jan Peeters, ?

1995 en 1996 waren jaren van huldigingen.  Dit alles omdat Louis Kuypers het gouden embleem kreeg opgespeld van “35 jaar Aankomstrechter”.  Een jaar later, ontving hij een ere - medaille ter gelegenheid van het 50 jaar lidmaatschap van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond.

In 1997 organiseert Wielerclub "De Zonnestraal" organiseerde in samenwerking met W.S.C. "Moedig Vooruit" uit Schoonbroek het "Provinciaal Kampioenschap voor Elite zonder Contract".

Bart Dockx

Hij startte na een zwemcarrière zo’n wielercarrière in onze club. Bart reed 1 seizoen (1998) voor onze club, als junior.  Daarna maakte hij de overstap naar de toenmalige junioresploeg van Vlaanderen T-Interim 2002 van Patrick Verschuren.  Het jaar dat volgde nam Patrick de ploeg over naar de beloften onder de naam DCM-Wielerteam.  Een goede keuze achteraf gezien.  Want  ploegmakkers waren Sven en Jens Renders, Pieter Uyterhoeven,… Één voor één jongens die bewezen hebben met de fiets te kunnen rijden.

In 2000 werd hij dan Provinciaal Kampioen op de weg in Arendonk  In een bijzondere slijtageslag bij hoge temperaturen (jaja, al in mei) kwam er een spurt met 3: Ward Rombouts, Wim De Vocht en Bart Dockx. Enkel wie goede ogen had en op de streep stond kon meteen zeggen wie de winnaar was. Voor alle anderen was het wachten op de finishfoto.  Beslis zelf!

(Foto Bert De Deken, 0475/43.42.05)

In juli van dat jaar werd hij door Wielerclub De Zonnestraal beloond voor die inspanning.  Hij ontvangt er de trofee uit handen van toenmalig voorzitter Louis Kuypers (rechts) en Burgemeester Cis Schepens (links).

Na een extra jaar bij DCM (2001) maakt Bart in 2001 de overstap naar de beloften van Domo – SweetParadise.  Retienaar Herman Frison leidt de groep en Bart kan er stilaan groeien en begint te dromen van een profcarrière.  Maar eerste z’n studies!! Die zijn voor hem te belangrijk, want je weet nooit wat je meemaakt! En hij heeft het gehaald: allebei: z’n A1 – diploma opzak en in 2003 een profcontract bij Bodysol – Brustor – Relax.  Een ploeg onder het management van Patrick Lefevre met Herman Frison als ploegleider.  Samen met z’n vrienden en vroegere ploegmakkers maken ze hun debuut in het profpeloton: Preben Van Hecke, Johan Vansummeren, Sebastien Rosseler en Wim De Vocht (Arendonk).    

Op 6 november 2003 sloeg het noodlot toe.  Onze ere – voorzitter, heeft na een jaar van festiviteiten, het leven gelaten.  Louis overleed in het St. – Elisabethziekenhuis in Turnhout. De manier hoe hij omging met zijn ziekte, was bewonderingswaardig.

Alles wat we voor hem in 2003 georganiseerd hadden, daar heeft hij van genoten. Iedereen heeft hem nog gezien.  Bij velen zal hij een gerespecteerd man blijven.  Zijn “Tofee voor Verdienste”, “zijn afscheidsavond”, “zijn Herdenkingsprijs Jean – Pierre Monseré”, “zijn Gouden Jubileum”,… en slechts enkele weken later, “zijn afscheid”.

Louis, wees gerust, uw levenswerk, zetten wij verder!

In totaal hebben we al 384 wedstrijden georganiseerd, waarvan 2 Belgische Kampioenschappen en 6 Provinciale Kampioenschappen.  En hopelijk komen er daar nog veel bij.

Grote Herdenkingsprijs Jean – Pierre Monseré 2003

De Brit Hamish Haynes (Bouwelse Wielervrienden) haalt het voor Jan Claes en Mario Ickx.